juhgu: (Default)
[personal profile] juhgu

Autosta herää aika horroksessa. Kokeilun tulos: nollakelissäkin tarvii talvipussin jos aikoo viihtyä. Kerrasto + kesäpussi riittää just nukahtamiseen.
Aamuplaa Myvatnin näköalapaikalla, kunhan on ensin ajettu muutama kilsa että auto ja varpaat ovat taas sulia. Ruokapaikka kannattaa tähdätä niin, että nuo rikkipöllyt eivät osu nenään.

Syökää Rúgbrauðia. Se on niinku limppua muttei niin imelää. Erinomaista kamaa.
( + )
Námafjall. Kyltistä kun ottais vain yläosan ja laittais taustalle jonkun auringonlaskun niin se satavarmasti leviäis väärinkäsitettynä facebookin motivaatiokuvakerhoissa, attribuoituna esim. Einsteinille.
Maasta puskevat kaasut yleensä sihisevät ja höyryävät, mutta mudan läpi tullessaan kuplivat ja lötsähtelevät. Nauhoitteessa tuuli kohisi ikävästi kaiken muun äänen yli, joten en saanu talteen. Geoterminen vellova mönjä ja lähes sietämätön rikin katku tuntuvat siltä että ollaan jossain elämän epämääräisillä alkulähteillä, ja että jos tuo saisi tuossa rauhassa löllyä parisataa miljoonaa vuotta, niin sieltä alkaisi kaivautua ylös jotain tosi jänniä elämänmuotoja ja/tai lonkeroita .
Rikinkatkulöllyntälaakson jälkeen etsittiin Dettifoss, Euroopan isovesisin vesiputous. Vieressä sattui olemaan myös Selfoss, mikä oli positiivinen yllätys, sillä Dettifossiin oli pääsy kielletty, mikä oli negatiivinen yllätys.
Selfoss. Kiinalaisia.
Islannin kielessä "foss" tarkoittaa vesiputousta, ja ne on yleensä nimetty suht johdonmukaisesti; esim. Seljalandsfoss on Seljalandsá-joessa etc. Selfoss-putous sen sijaan sijaitsee maan koillisosassa Dettifossin vieressä, ja Selfossin kaupunki maan aivan vastakkaisessa kulmassa lounaassa. Selfossin kaupungissa, foss-nimestä huolimatta, ei ole yhtään vesiputousta. Vaikka putouksia noin ylipäätään on vähän joka paikassa. Mitä ihmeen käsittämätöntä sekoilua taas. Taidan sittenkin vihata Islantia.
Koillisessa, jos on ylimääräinen päivä aikaa, niin saattaa olla worth lähteä kiertämään 300km lenkki rannikkoa pitkin. Ei mahtunut aikatauluun. Hyvä alternative option on myös 40km pätkä vanhaa ringroadia, joka on kiinnostavampaa kuin uudempi maantie. Tie on numero 901, mutta navikartoista ei löydy mitään hakemalla "901". Niitä varten on helpommin muistettava nimi "Möðrudalsleið".

Omalla vastuulla. Jos on hyvä keli, ni kannattaa. Ja jos on megahuono keli, ni ei ehkä kannata. Islannin sää tosin saattaa muuttua hyvästä megahuonoksi muutamassa minuutissa. Sillai jos käy, ni sit on hyvä hetki todeta että ensin kannatti ja nyt ei. Tien kunto vaihtelee, päätellen mm. siitä että pelastusjoukot näyttävät laskuttavan jotain extrakerrointa näiltä alueilta.

Nämä kaikenmaailman detourit tuskin hahmottuvat kovin hyvin kun on vain satunnaista kuvaa toisen perään, mutta teen reitistä jonkun kartan sitten ihan lopuksi.
Ufot abduktoi kaktuksen, noes.

Päivän target oli Egilsstaðir, joka on Itä-Islannin suurin kaupunki. Asukkaita 2300. Semmonen metropoli että pizzeriakin löytyi, aw yiss.

Pit stopin jälkeen havaittiin, että taivaalla on vielä sen verran valoa että ehtii kurkata Hallormsstaðaskógurin ja ajella Breiðdalshreppuriin, josta löytyi Airbnb. Oletan että muistatte nämä nimet jos kysyn joskus.
Hallormsstaðaskógur on islannin suurimpia metsiä, 740 hehtaaria. Puiden lisäksi jotain lintuelämää ja polkuja yms. "Suurimmat metsät" -kategoriassa se ei ei erityisemmin vakuuta; esim. meillä joku perus Nuuksio on jotain tuhansia hehtaareita.

Inslantilaisille kuitenkin kova juttu että ylipäätään on jotain puita jossain. Koko maa on enimmäkseen paljas, jonka pitkään oletin johtuvan jostain tuuli- tai maaperäasiasta. Johtuukin itse asiassa siitä, että islantilaiset vaan hakkasivat kaikki puut vex ja lampaat sunmuut tuhosivat maaperästä loput. Eikä sen harrastuksen parissa pitkään tarvinut puuhailla, kun Islanti ylipäätään asutettiin vasta joskus vähän ennen 1000-lukua. Et sillai, hienosti meni varmaan omasta mielestä. Resurssit näytti hyviltä kvartaaleissa jne.

Onneksi saatiin myös tällainen "historiallisesti islantilaiset oli käsittämättömiä idiootteja" -näkökulma mukaan, ettei koko yhteiskunta olisi koko ajan vain hienoutta. Nyt tuntuu realistisemmalta ja uskottavammalta.

Nykysukupolvi on herännyt istuttelemaan puita takaisin, mutta se on semmoinen hieman pidemmän aikavälin hanke.
Ykköstie muuttui spontaanisti päällystämättömäksi vuoristotieksi, koska se voi. Samalla tuli semmoinen sumu että köröteltiin 10km/h heijastintolpalta toiselle ja odoteltiin ufoabduktiota/Silent Hilliä/jotain any second. Siihen täydellisellä ajoituksella bluetooth päätti jotenkin selittämättömästi seota ja muuttaa musiikin epämääräiseksi horror-pörinäksi (Video @ FB). En ollut ihan varma onko tosi_elämä menossa.
Heijastintolpat plus totaalinen tyhjyys tekee yöteistä kiitoratoja.
Airbnb-paikan ainoa osoite oli "Breiðdalshreppur", joka kartalla osoitti keskelle Breiðdalsvíkin kylää. Kylässä 140 asukasta ja joku 5 katua yhteensä, niin ajattelin että majatalo sieltä löytynee kun vain etsii. Aikamme paikkaa etsittyämme ja soitettuani sain tietää, että sijainti onkin 20km takaisinpäin. No en kyl koko päivän ajamisen jälkeen illalla pimeässä lähde väärään suuntaan menemään, oikea suunta olis vielä ehkä menny. Booking.com löysi kylästä hotellin, joka oli tällainen älytön hirsilinna. Oltiin siellä ainoat asiakkaat. Respatyyppi heräsi hämmentyyneenä jostain ihan syväjäästä, ties kuinka monta päivää/viikkoa istunut siinä koomassa. Off-sesonki näyttää olevan melko hiljaista näillä seuduilla. Toki sikälikin mukava että huoneen sai 92 eurolla. Kesällä jos/kun koko saari kuhisee matkailijoita niin lienee tuplat tai enemmän.

Paskempi juttu tässä visiitissä oli, että oletin saavani rahat takaisin siitä toisesta majatalosta ihan helposti. Koska eihän paikkaa nyt voi mainostaa 20km väärään suuntaan mitä hittoa. No such luck. Majatalon isäntä päätti kohteliaasti olla vastaamatta mihinkään viesteihin sen jälkeen kun sana "refund" tuli esiin (kunnon liero 0/5), ja Airbnb:n "settlement centeriin" minulle arvottiin joku raivostuttavan aivokuollut hurrdurr-aspahenkilö. "Breiðdalshreppur" on koko kunnan nimi, joten teknisesti ottaen osoite ei ole aivan täysin väärin, jolloin asparobotin ratkaisu on todeta että hurdur ja sulkea tiketti. Airbnb:n twitter-aspa on paljon ystävällisempi ja avaa tiketin aina uudestaan, ja tilanne on nyt se että jouduin mm. piirtämään sille aspahenkilölle kuvan että se ymmärtäisi jostain jotain. Asia ratkeaa ehkä 2050. Tällä hetkellä tilanne on että olen saanut 109€ lieromajoituksesta 45€:n airbnb-lahjakortin. Ei riitä. Jeesus mitä pelleilyä.

Elikkäs jos joku teistä on joskus menossa Itä-Islantiin, niin hei tiedän yhden paikan mihin voin suositella olla menemättä!

Perkeles.


Mutta Islantiin ei toki ole tarkoitus matkustaa vellomaan missään lieromajataloärsytyksessä, joten moving on. En tiedä olisiko siellä 140 asukkaan Breiðdalsvíkissä ollut jotain katseltavaa, ehkä ei. Kello oli paljon niin lähinnä nukuttiin kunnolliset yöunet ja jatkettiin matkaa.


Islantilaisessa mittakaavassa näin pienille vesiputouksille ei vaivauduta edes laittamaan mitään nimeä.
Mustia rantoja, rauhallista sadetta ja ei ketään missään. Tästä minä pidän! Vähän erikoista että ei ketään missään, kun se maan ainoa valtatie kuitenkin menee tuossa kuvassa.
( + )
Birdswarm heatings. Kallion valkoiset pikselit on lintuja.
Jos olet aina halunnut nähdä kiviset 1:100 mallit eri lintulajien (34) munista, niin no, siinä ne nyt on, ole hyvä. (Djúpivogur.)
Löin jarrut pohjaan ja käänsin auton ympäri kun tiellä yhtäkkiä kyltti lupasi seikkailuja. No ei ollut kun tie jonkun kotiin. Noloa tunkeilua toisten pihateille. Ei ollut mitään seikkailuja vaikka luvattiin. Mihin voin valittaa?

Tälläkin random islantilaisella kyllä ihan ok maisemat olohuoneensa ikkunasta.
Ihan olisi autenttinen Test Drive 1 meno jos olisin älynnyt ottaa kuvan toiseen suuntaan.
Sumu alkoi jossain vaiheessa taas olla melkein uintikelpoista.
Stokksnesissa on viikinkikahvila. Se on niinku tavallinen kahvila, mutta siinä lukee "viikinki". Lisäksi tavallinen kahvi maksaa jonkun 6€. Maanomistaja on myös keksinyt laittaa puomin ja 7 euron pääsymaksun jollekin vanhalle farmille. Ihan kohtuullista, mutta ei jotenkin kinostele maksaa mitään pääsymaksua katsomaan jotain average nähtävyyttä kun koko maa lähinnä koostuu kaikenlaisista nähtävyyksistä jotka ei maksa mitään.
Neljännen päivän maali oli Höfn. Pölyssä oli kuraa.
Höfnin majapaikassa joku oli varastanut Marimekon designin. Marimekkolaisetkin tosin häikäilemättä varastelevat muiden designeja, joten ihan oikein heille.
Talossa oli vaatteiden kuivattaminen sähkölämmittimellä kielletty silloin kun talo on tulessa.
Yksin Kotona Pure Indulgence saippua? What does it mean?
Pihalla jotkut paikalliset golffasivat menemään. Lähikentän pros: no siellä on joku Vatnajökull taustakuvana. Cons: kenttä on ~suo tässä ilmastossa.
Turisti-infopaikalla kerrottiinkin edessäolevan kohteen sijaan Satúrnuksesta. Se on ihan ok, koska oli sen verran sumua etten nähnyt mikä edessä oleva kohde oli. Ehkä ei mikään.
Lähikaupassa opin, että kissa = purinapussi.
xDDDD
From:
Anonymous
OpenID
Identity URL: 
User
Account name:
Password:
If you don't have an account you can create one now.
Subject:
HTML doesn't work in the subject.

Message:

 
Notice: This account is set to log the IP addresses of everyone who comments.
Links will be displayed as unclickable URLs to help prevent spam.